13 Temmuz 2009 Pazartesi

Antik Pyrrha/Pura Burnu/Artur ve İntaland, Karaağaç Beldesi

























PYRRHA BURNU (Bademli burun, Bozburun/Karaağaç:
Gömeç Balıkesir'e bağlı,antik MADRA Dağının eteklerinde bir ovada,deniz kıyısı olan bir ilçemiz. Karaağaç beldesi de hemen yanında.
Ayvalık ve Burhaniye'ye çok yakınlar..
GÖMEÇ''in antik çağdaki ismi KİSTHENE.Antik coğrafyacı AMASYALI STRABON,Kisthene'nin kendi döneminde ıssızlaşmış bir kent olduğunu söylüyor. KIZ ÇİFTLİĞİ denilen bu levantenlerden kalma çiftlik evinin bulunduğu alan,en az 3000 yıllık bir Tunç-Bronz çağı höyüğü. Kızçiftlikle ilgili yazımı blogspotumda bulabilirsiniz.KİSTHENE ismi de KIZ ÇİFTLİĞİ'ne dönüşmüş.Yakınında ünlü KIZ-KO sitesi ilerisinde güzel bir yerleşim olan Karaağaç beldesinin Antik bir burun olan ve üzerinde definecilerin talan ettiği eski Nekropol (Antik mezarlık) bulunan PYRRHA burnu var.Bu burnun yakınında ise ünlü AR-TUR tatil sitesi var.
Kız çiftliği ve Gömeç kıyıları,özellikle gün batımlarında karşısında antik çağın ünlü adaları APOLLON -AYVALIK adaları ve yakınındaki ÇİÇEK(ARGİSTRİ) adasının ve Edremit Körfezinin manzarası ile doyumsuz bir güzellikte.Bergama,Madradağı,Kaz/İdadağı,Ayvalık,Edremit körfezi çevresi tatil yapmak isteyenler ve tarihsel hava solumak isteyenler için harika bir bölge....Aşağıdaki fotoğraflardan bazılarının digital öncesi dönemde ve oldukça eski fotoğraflar olduğunu söylemeliyim.

PYRRHA/PURA Burnu, İntaland'ın sol tarafındaki balıkçıların Bademli burun dediği yerde o dil üzerinde sol tarafta. Ucunda bir balıkçı barınağı var, aşağıdaki fotograflarda PYRRHA Burnu'nun yerini ve izleri görüyorsunuz.

Amasyalı Strabon PYRRHA burnunda, kendi çağında bir APHRODİSİON olduğunu söylüyor.PYRRHA üzerindeki nekropol ve lahit kalıntıları ise define terörünün kurbanı olmuş,talan edilmiş,hala tahrip edilmekte,...

PURA isminin eski Anadolu dillerinden geldiği kuşkusuz. UÇ, ÖNCÜ anlamlarına geliyor, Bektaşi Geleneğimizdeki PİR Sözcüğü de bu PURA Sözcüğünden Sesler fısıldıyor kulaklarımıza...Pyrrha ismi ise  Helenistik dönem sonrası Pura isminin  mitos öykülerine sonradan uydurulmasından başka bir şey değil.