18 Aralık 2009 Cuma

Yedikule'de çalınan 5.yy. Bizans Kartal Kabartması

Mart 2009 yerel seçimleri sırasında bir haber almıştık...

İstanbul Yedikule'de 5. yüzyıl Bizans eseri, Kartal Kabartması çalındı..
İstanbul 1500 senelik bir eserini daha kaybetti.

Bizans Uzmanı Tarihi Yarımada ve çevresinde çok önemli bilimsel araştırmalar, kazılar gerçekleştiren Dr. Feridun Özgümüş'ün verdiği bilgiye göre, 5. yy Bizans sanatının en önemli örneklerinden olan ve binlerce yıl Kara Surları Yedikule Kapısı'nın üzerinde bulunan kabartmanın çalındığı ve yerel seçimler öncesi partilerin afiş asma yarışına girmesini fırsat bilen hırsızların, çaldıkları kartalın yerine bir siyasi partinin afişini yapıştırarak kamufle ettiği öğrenilmiştir.
Yedikule Kapısı'nın son halini fotoğraflamak için gidildiğinde, çevre sakinlerinden kabartmanın birkaç aydan beri yerinde olmadığı bilgisi alınmıştır.

Kabartmanın bir an önce bulunması ümidiyle kamuoyuna duyurulur.
 Arkeologlar derneği İstanbul Şubesi..

Evet Vandallık hem de seçimlerin gölgesinde bile sürüyordu, Bizans Uzmanı arkadaşımız Feridun ÖZGÜMÜŞ bu duyuruyu yaptı, ne diyelim, yapanların yanına kar kalmasın mı desek, başka şeyler mi söylesek?
2010 Avrupa Kültür başkenti değil de Vandallık, Uygarlık ve tarihi eserleri tahrip, hırsızlık, açıkhava tuvaleti muamelesi, çöplük her şeyi reva gören bu zihniyetlerin başkentine dönüştürüldü burası... Ne zaman bu kültür, tarih, uygarlık karşıtlığından kurtulacağız?
5. yy. Kartal kabartmasının çalınmadan önceki durumu;
Ve çalındıktan sonraki durumu: