19 Aralık 2009 Cumartesi

Teke Asar Kalesi/Koçarlı

Teke Kale, Aydın İli, Koçarlı İlçesine bağlı Çeşmeköy ve Karaağaç Köyü sınırında yer alan ve bölgede yaşayanlarca “Tek Asar”, ya da “Teke Asarı” olarak isimlendirdiği, “Teke Asar, Tekke Asar, Teke Kale” ismi ile anılan Hellenistik Dönem duvar örgü sistemine sahip askeri bir gözlem karakolu. İskender sonrası, Tralleis (Aydın), Amyzon ve Alinda’dan gelen yolların denetlenmesi amacıyla inşa edilmiş olmalıdır. Denizden 827 m. yükseklikte. Batı Menteşe Dağlarının Aydın’ı gören yakasının Subice Dağı adı ile anılan en yüksek tepesinde bulunmakta. Tepe üzerindeki ana yapıda, gözlem kulesi ve askeri personelin kaldığı yanyana dizili mekanlar yer almakta. Orta avlusunun etrafı küçük bir sütunlu galeriye sahip.
Özellikle Çine Vadisi ve Antik Marsyas çayı yakınlarındaki yerleşimler içersinde ALİNDA, ALABANDA, AMYZON gibi kentlerin yanında THASTHARA isimli yerleşimden söz edilir. Ben de yakınlık itibarıyla ve isim benzerliği nedeniyle ilkönce TEKE ASAR/TEKKE ASAR Kalesinin burası olabileceğini düşünmüştüm. Ancak Tay Project araştırmalarında THASTHARA'NIN ALİNDA/KARPUZLU yakınındaki KARAKAYA köyüne lokalize edildiğini gördüm. Dolayısıyla bu kale ile bir bağlantısının olmadığına kanaat getirdim.
Teke Asar kalesi'ni son yılların bence en güzel, Anadolu Antik Kent belgesellerinden, Değerli Arkeolog ŞÜKRÜ TÜL'ün hazırlayıp sunduğu İzmir'in Ege Tv kanalında yayınlanan EGE GEZİSİ programında görmüştüm. Kale ile ilgili kaynak araştırmam sürmekte.


















Alabanda Tiyatrosu/Araphisar










Hierapolis/Pamukkale