10 Ocak 2010 Pazar

Sardes/Sart, Kutsal Artemis Alanı, Bintepeler Tümülüsü ve Gyges/Marmara Gölü

SARDES/SARDEİS/İsmi bu muhteşem LYDİA kentinin Hellenistik ve Roma dönemindeki ismi.
SART günümüze kadar gelmiş TÜRKÇE'leşmiş adı..İlkçağ Anadolu dillerinden LUVİ kökenli
SVARDA ; kentin Tunç çağındaki ismi, sva(a)arda kutlu güzel akarsu anlamına geliyor. (Bilge Umar, Türkiye'deki Tarihsel Adlar, İnkilap yayınları)
Sart;
TMOLOS/BOZDAĞ'ın kuzey eteğinde,bu sıradağın uzantısı bir akropolün doruğunda yer alır.
MANİSA/SALİHLİ ilçemize bağlı olan antik kentin içersinden antik Paktolos Çayı geçer. PAKTOLOS yani SART çayı Tmolos/Bozdağdan çıkar. Gedize dökülür. Sart çayı LYDİA çağında ALTIN kırıntılarını taşıyormuş. Kısacası altınların bulunduğu ırmak; Sart çayıdır... SART kalıntılarının kuzeyinde BİNTEPELER TÜMÜLÜSÜ (Tümülüsleri) vardır..Mısırlılar Piramitleri ile övünür ya...Biz bu yöreyi ve Bintepeler Tümülüs alanını yurt dışında daha iyi tanıtabiliriz.. Salihli'li vatandaşlarımız SART'ın kiymetini bilmeliler.Yöreyi kalkındıracak olan önemli bir ören yeridir, burası.......


SARDES/SART antik kenti.Antik Lydia bölgesinin bu görkemli ve büyük antik kentinin tanıtımını yeterince yapabiliyormuyuz?. Eğer SART antik kentini dünyaya iyi ve doğru tanıtsaydık, Salihli'de gelişmişlik düzeyi yukarılara doğru çıkacaktı. Ama ben size, 2005 yılının rakamlarında (bu rakam Belediyeden alınmıştır) koskoca Lydia'nın başkenti SARDES'i gezen yerli ve yabancı turist sayısının sadece 2700, evet yanlış okumadınız ikibinyediyüz kişinin gezdiğini söylersem, bu verilerin niçin bu durumda olduğu iyi anlaşılır. Salihli Anadolu'muzun Kültür Turizmi merkezlerindendir ama tanıtım ve Turizm seferberliği uygulanabilir projeler ile, Salihli Ege'nin en gelişmiş ilçesi konumuna dönüşebilir.
Aşağıda Sart Artemis tapınağı ve kutsal alanı, Bintepeler tümülüsünden belge niteliğinde fotoğraflar..İkincisi Alyattes'in tümülüsü; Antik Gyges/Marmara gölü.





























href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjbq6dfqQqMBdLyfzHCVjP7-wY1Zey8EXwJQz8QyWvBgiT3pctMtJZb8ToSSINlQ_z8DqmZ54-vVDNj2BVlseInVlMgJNA_a8pS7XxWmSr7YpaPG_u-_thlA_8BerYK0zfNu2F0PJp9NT8/s1600-h/gol2.jpg">

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder