9 Şubat 2010 Salı

Kadıköy, Bahariye'de Köçeoğlu Hamamı'nın Kalıntısı
















Bahariye Cadesinde mağazaların, hanların önünde buruk bir şekilde yıllara direnircesine duran bir kalıntı var. Bu kalıntı Köçeoğlu Hamamı'nın avlu kapısı ve duvarının kalıntısıdır.Kadıköy Bahariye caddesinde bugün sadece avlu kapısı ve duvarının ayakta kaldığı "KÖÇEOĞLU HAMAMI" ise 1839lu yıllarda dönemin meşhur Ermeni sarraflarından Köçeoğlu Ailesinin mülkü olarak yaptırılmış. Sinemanın ilerisinde, aynı yol üzerinde, tuğladan kocaman bir kemerdir.
Köçeoğlu Hamamı'nın Yukarıda iki alıntı, aşağıda eski bir fotoğrafı var, yakınlarda Bahariye Caddesine gidip, yepyeni fotoğraflarını çekeriz.

Teos Dionysos Tapınağı Frizleri (İzmir Arkeoloji Müzesi'nde)


İzmir Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde sergilenen frizlerden bir tanesini inceleyelim.
B2:
Envanter no: 190
Uzunluk:71 cm
Yükseklik: 66 cm
Derinlik: 38 cm
Figür: 54 cm
Kabartma: 8 cm
Yumurta: 8 cm
Malzeme:Mermer
Teos Dionysos Tapınağına ait Friz Rölyefleri(Kabartmalar) İzmir Arkeoloji müzesinde ve i.ö 130 a tarihleniyor. Ancak ben Sığacık Sur içinde Ağustos 2009'da dolaşırken bir evin duvarında kullanılmış devşirme malzeme olarak çok güzel bir frize ait bir rölyefin yer aldığını gördüm. Ve hemen gece olmasına karşın fotoğrafını çektim...Kabartma adeta kireç sıva ile ortadan kaybolmuştu, ancak yukarda ve aşağıda fotoğrafını gördüğünüz frizlerdeki kabartmalara üslup ve teknik olarak çok benzediğini de söylemek olası. Güçlü olasılıkla da bu parça bu frizlerden kalan önemli bir parça. Burda büyük bir tahribat ortaya çıkıyor, böylesine değerli bir tapinak frizinin Sığacık Kale içinde bir evin duvarında devşirme yapı malzemesi olarak kullanıldığını gördüğümüze göre bu parçaların büyük bir bölümü ya dışarıya kaçırıldı (Denizden), ya da çalındı, çoğu da bilinçsizce (Veya bilinçli, kurnazca bir planlamayla) yok oldu gitti.










Heybeliada Khalki/Halki Aya Nikola Kilisesi ve çevresi