21 Temmuz 2011 Perşembe

Antandros/Aspaneus Limanı-Avcılar Köyü kıyısı-Altınoluk


Ege üniversitesinden Yardımcı Doçent Gürcan POLAT ve kazı, araştırma ekibi antik İDA dağının(KAZ Dağı) yükseltileri arasında yer alan ANTANDROS antik kentini ortaya çıkarıyor. 
Ve ortaya kelimelerle tarif edilmesi zor güzellikte, muhteşem bir LESBOS Pereiası kent ortaya çıkıyor. Emekle, bilgi ile;,,.. 
Kentin diğer isimleri EDONİS ve KİMMERİS. Evet antik Mysia bölgesinde, dolayısıyla yakınlarda GÖNEN'de bulunan, KONANA, ARTAMEA kenti, ismini ilkçağların yılmaz savaşçısı KONAN'dan almış gibi..ANTANDROS kentinde de bu KİMMERYA'lıların belli bir dönem etkinliklerinden söz ediliyor. 
Zira ANTANDROS kazılarında KİMMERYA'lıların olduğu tahmin edilen talan , yangın izlerine rastlanıldığı belirtilmişti. ANTANDROS bir MYSİA, TROAS sınır yerleşimi. İsminin, civarındaki bütün kentlerde olduğu gibi, LUVİ dilinden gelme ana tanrıçanın erkeği anlamında ADADRA iken, hellenleşme döneminde ANTANDROS  olduğu görülüyor.(Prof.Bilge UMAR-Troia)Ayrıca kentin kıyısında ,YtepenAMASYALI STRABON'a göre ASPANEUS isimli bir limandan kereste taşındığı da belirtiliyor. Aspenaus adının Yund dağlarından Kınık yakınlarındaki antik Kybele tapınağının bulunduğu ASPORDENE ismi de bir isim kök benzerliği gösteriyor. Pamphylia'daki ASPENDOS kenti ile isim benzerliği de ilginç. Umar Türkiye'deki Tarihsel Adlar kitabında ASPEN, ASPA, ASPO kök sözcüğünün Anadolu ve Luvi dillerinde kereste  anlamına gelme olasılığının çok büyük olduğunu vurguluyor. Bir diğer benzer isim ise Geographica'nın yazarı Amasya'lı Strabon diyor ki, "İç kısımda ANTANDROS  bulunur,  bunun da yukarısında PARİS'in hakemlik ettiği  söylenen ALEKSANDREİA  DAĞI ( İDA'ya bağlı KALE TAŞI  TEPESİ?) vardır. Ayrıca, İDA dağı'ndan gelen kerestenin pazarlandığı ASPANEUS'da  buradadır, insanlar keresteyi aşağıda indirerek burada isteyenlere satmaktadır" der. ASPANEUS liman kalıntıları da sualtı araştırmasıyla kazı çalışma programı içersinde.
ANTANDROS'u 2003 ve 2004, 2008, 2009 kazılarında  gezdim. EFES'teki gibi yamaç evleri var ve bu evlerde harika mozaikler ve freskler(duvar resimleri) ortaya çıkarılmış. ANTANDROS'un yerini, 1880lerde  Anadolu tarihsel coğrafya araştırmaları  yapan Alman Heinrich KİEPERT, ALTINOLUK ile AVCILAR köyü arasında saptadı. Kent akropolisi orada bulunan, harika EDREMİT KÖRFEZİ manzarası ile, 215 metre yüksekliğindeki Kaletaşı Tepesinden AVCILAR köyüne doğru yayılıyordu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder