22 Ekim 2012 Pazartesi

Vona/Perşembe,Yason Kilisesi



VONA: İlçe merkezi PERŞEMBE'nin 1945 öncesi ismi VONA. Kasabanın doğu yanındaki Limana da VONA LİMANI denmekte. Karadeniz Kappadokeia/Pontos kitabındaki bilgilere göre Bilge Umar, VONA'nın ilk çağdaki isminin BOONA olduğunu, CRAMER'in c.I s. 278inden alıntılayarak vurgulamış. Hellen dilinde "sığır/inek yeri" anlamında bir BOON sözcüğü varsa da anlamını saptayamadığını söylüyor, Umar. VONA Antik kentinin MİLET'li kolonistlerce kurulduğu sanılıyor. En belirgin kalıntı sapasağlam durumdaki YASON KİLİSESİ...



Yason Kilisesi Perşembe ilçesinde, muhteşem peyzajlı Çaka Mevkii Yason Burnu’nda. XIX.yüzyılın ikinci yarısında yapılmıştır.

Kesme ve moloz taştan yapılan kilise üçer sütunlu iki sıra sütun dizisi ile üç nefe bölünmüş. Dikdörtgen, bazilika planlı. Çatısı kırma taştan. Batıdan girişli.Batı girişinin üzerinde pembe bir taşa rölyef olarak olarak karşılıklı iki hayvan figürü işlenmiş. Kilisenin güney ve batısında da iki ayrı girişi de var.Apsis üç bölümlüdür. Duvar ve pencere pervazları gri renktedir.

1991de çatısının bir kısmı çökmüş ve altı sütundan iki tanesi devrilmiş.









 Bu güzel fotograflar için Turuncu Mavi Gonalı Orhan Soylu'ya çok teşekkür ederim.